Vier World Chocolate Week met de duurzame chocolade Zeevruchten van Guylian
Van 17 oktober tot en met 23 oktober vieren we World Chocolate Week, het perfecte excuus om jezelf te verwennen met de chocolade Zeevruchten van Guylian. Als toonaangevend merk begrijpt Guylian de verantwoordelijkheid om niet alleen heerlijke chocolade te produceren, maar ook een positieve impact te hebben op het milieu en de gemeenschappen die betrokken zijn bij de productie van chocolade. Wist je dat Guylian het grootste Belgische Fairtrade A-merk van chocolade* is en deel uitmaakt van het Beyond Chocolate partnership**?
*Impact report Fairtrade Belgium 2022
**Beyond Chocolate is het partnerschap voor een duurzame Belgische chocolade-industrie. Partners in het initiatief werken aan het beëindigen van ontbossing, het stimuleren van onderwijs voor toekomstige generaties en het voorzien in een leefbaar inkomen voor cacaotelers.
De duurzame keuze van Guylian
Sinds 2022 is Guylian lid van de Fairtrade-familie en produceert het bedrijf uitsluitend met Fairtrade-gecertificeerde cacao. Met de keuze voor 100% Fairtrade cacao garandeert Guylian – als eerste grote Belgische chocoladeproducent – een eerlijke en vaste prijs voor de cacaoboeren.
"We hebben duurzaamheid hoog op onze agenda gezet”, aldus Guylian's CEO Tom Snick. “Guylian kiest bewust voor een pioniersrol door volledig in te zetten op duurzaamheid op het gebied van Fairtrade, grondstoffen, verpakking en CO2-uitstoot. Ons engagement blijkt duidelijk uit het feit dat we niet één lijn aanbieden onder deze voorwaarden, maar wel heel ons gamma."
- Guylian chocolade bevat 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.
- Palmolie is een van de grootste boosdoeners van ontbossing en vormt een bedreiging voor de plaatselijke biodiversiteit. Om dit tegen te gaan, heeft Guylian in 2018 palmolie vervangen door shea boter en zonnebloemolie. Al onze producten zijn hierdoor palmolie en daarnaast ook soja vrij.
- Sinds begin 2022 is de productiesite in Sint-Niklaas bovendien volledig klimaatneutraal, wat betekent dat de CO2-uitstoot tot het laagst mogelijke niveau is teruggebracht en alle andere emissies worden gecompenseerd.
- Alle verpakkingen zijn volledig recycleerbaar. Guylian zoekt ook naar manieren om het gebruik van papier en plastic verder te verminderen.
Waarom is de switch naar 100% Fairtrade cruciaal?
Het begint bij de cacaoteelt. In de eerste fase moeten de cacaobomen worden verzorgd en beschermd tegen diverse bedreigingen, zoals wind, zon, parasieten en ziekten. Door het harde werk en de goede zorg van cacaoboeren bereiken de cacaobomen na vijf jaar hun beste productieniveau en blijven ze gedurende tien tot vijftien jaar optimaal cacaobonen produceren. In de tweede fase worden de geoogste bonen omgezet in cacao (gefermenteerd en gedroogd), waarna ze worden geëxporteerd.
Ondanks hun harde werk kunnen cacaoproducenten in West-Afrika nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Het winstniveau is beperkt, wat betekent dat nieuwe generaties niet doorgaan met de cacaoteelt. Bovendien is het inkomen niet voldoende om de stijgende kosten van duurzame landbouw en dagelijkse uitgaven te dekken (Bron: Fairtrade Belgium)
Met de keuze voor 100% Fairtrade cacao garandeert Guylian een eerlijke en vaste prijs voor de cacaoboeren. Zij ontvangen een gegarandeerde minimumprijs die de kosten van duurzame landbouw dekt. Wanneer de marktprijs hoger is dan de Fairtrade-minimumprijs, wordt de marktprijs toegepast. De Fairtrade-minimumprijs fungeert dus als vangnet voor alle gecertificeerde producenten die hun producten onder Fairtrade-voorwaarden verkopen.
Door het uitreiken van een Fairtrade premie investeert Guylian bovendien ook in het productieproces van de boeren en in hun lokale gemeenschap. Dankzij deze premie, bovenop de marktprijs, kunnen producenten investeren in een efficiëntere productie met betere landbouwtechnieken, maar ook het bouwen van scholen of ziekenhuizen die tot een beter onderwijs en een betere gezondheidszorg kunnen leiden.
Beyond Chocolate
Naast de samenwerking met Fairtrade ondertekende Guylian in 2018 het Beyond Chocolate Charter. Beyond Chocolate is een partnership voor duurzame Belgische chocolade met het doel om ontbossing tegen te gaan, onderwijs voor toekomstige generaties te stimuleren en een leefbaar inkomen voor cacaoboeren te voorzien. Als partner van het Charter verbindt het Belgische chocolademerk zich ertoe om tegen 2025 nog enkel chocolade te maken die is geproduceerd met duurzame cacao. Dit doel werd al drie jaar voor de deadline bereikt dankzij de samenwerking met Fairtrade voor cacao.
Ontdek het assortiment van Guylian
Original Praliné Seashells – 250 gr
De iconische zeevruchten van Guylian vormen het perfecte geschenk voor elke gelegenheid, het hele jaar door. Elke zeevrucht is een klein kunstwerkje dankzij de 3-kleurige chocolade marbrering van witte, melk en pure chocolade.
Nieuw & intens onweerstaanbaar:
Dark Praliné Seashells — 225 gr
De Dark Praliné Seashells zijn een intense variant op het klassieke recept. Verwen jezelf met de intens onweerstaanbare chocolade Zeevruchten, gevuld met donkere pralinévulling, gemaakt van geroosterde hazelnoten en omhuld met 72% donkere Belgische chocolade.